Skip to content

Besøksadresse

Sønsterudveien 32 - Kolbotn

Telefon / akuttvakt

401 22 222

Åpningstider

Se våre åpningstider her.

Forebyggende tannpleieprodukter

For å unngå problemer i og omkring tennene, er det anbefalt å daglig bruke hjelpemidler til å oppnå en god munnhygiene. En kombinasjon av to eller flere midler er den optimale metoden for å stelle tennene med.

Tannkrem

Det grunnleggende er tannpuss med tannkrem. Det anbefales å pusse tennene to ganger daglig med tannbørste. Til tannpussen anbefales tannkrem med fluor. For mer informasjon om virkningen av fluor les her. Det anbefales å unngå å skylle med vann etter å ha spyttet ut tannkremen slik at man beholder mer fluor igjen fra tannkremen og tannpussen. I tillegg til fluor finnes det tannkremer tilsatt flere andre virkestoffer med flere formål enn bare rengjøring og forhindring av hull.

Tannkrem uten slipemidler

Tannkrem inneholder slipemidler for økt rengjøringseffekt. Slipestoffene kan derimot være til unytte ved hard tannpuss. Og større ulemper er det ved ising som er følge av hard tannpuss. Tannkremprodusenter er oppmerksom på dette og derfor tilbyr flere profusenter tannkrem uten sterke slipestoffer. Det mangler et standardisert mål til dette, og foreløpig benytter mange benevnelsen RDA for å angi pussepartikkelstørrelsen. Jo lavere dette tallet, er jo bedre er det.

Kolbotntannlegene - tannpleieprodukter

Tannkrem uten såpestoffer

De mest vanlige tannkremer inneholder såpestoffer, såkalt Natrium Lauryl Sulfat / SLS. Dette såpestoffet benyttes for å skape skummende effekt, som igjen skal øke følelsen av den rengjørende effekten.

Såpestoffet er derimot ikke gunstig for slimhinnene da det ødelegger det beskyttende laget ved slimhinnene. Dette laget danne seg selv på nytt, men i tiden inntil etterlater såpestoffet slimhinnenene i en sårbar tilstand ovenfor riper/skader og inntrengning av bakterier og liknende. Det er nødvendigvis et problem for mange men enkelte vil kunne få følger av dette. Flere og flere produsenter tilbyr nå hele eller deler av utvalget uten såpestoffer.

Unngå å skylle med vann etter tannpuss slik at mer fluor beholdes i munnhulen.

3 enkle tips for å unngå pusseskader:
- Bruk soft tannbørste. - Hold tannbørste som malepensel med fingertuppene. - Puss i små runde bevegelser ved hver tann fremfor en horisontal linje over alle tennene.

Fakta: Det beste for tennene er 3-5 hovedmåltider uten mellommåltider.

Kolbotntannlegene - Tannpleieprodukter

Tannkrem mot ising

I de senere årene har det vært større fremskritt i tannkremer som er effektiv mot ising. Fluor virker mot ising, men nå har det blitt introdusert flere virkestoffer som kan være til hjelp. De to hovedprodusentene heter Colgate og Sensodyne. Den siste har flere tannkremer til dette formålet. Da det er stadig noe nytt innenfor disse tannkremene henvises det til deres hjemmeside for mer informasjon.

Tannbørster

Det finnes i dag et stort utvalg av tannbørster, med forskjellige fasong og hardhet ved bustene. Harde tannbørster anbefales ikke lenger, og de er heldigvis ikke vanlig å få på det norske markedet.
 

Soft tannbørster er derimot det som anbefales, og utvalget øker stadig vekk. Soft tannbørster er skånsomme både mot tennene og tannkjøttet. Vi anbefaler spesielt tannbørsten Curaprox Ultrasoft 5460, som i motsetning til konkurrentene har klart å fremstille en tannbørste med 5460 børstehår av mykeste kvalitet. Dette ivaretar både skånsomheten mot tannkjøttet og tannen, og gir en følelse av renhet ovenfor brukeren.

Kolbotntannlegene - tannpleieprodukter
Kolbotntannlegene - tannpleieprodukter

Slitasjeskader fra tannpuss

Tannpuss med hard tannbørste og noe hardt grep og trykk medfører raskt til pusseskader. Slipemidler i tannkremen kan forsterke dette ytterligere. Pusseskader dannes oftest mot hjørnetannen og tennene bakenfor, og da ved den delen av tannen som ligger inntil tannkjøttet.

Slike skader kan oftest kjennes med neglen, og kan være synlig ovenfor et godt trent øye. Når pusseskaden har passert forbi emalje eller sementlaget og er innenfor dentinet kan den utgjøre en trussel mot tannerven, pulpa. Dette fordi avstanden til tannerven er kort i dette området.

Ved slike skader kan det være fordel å legge en fylling for å beskytte tannen, og endre pussevanene slik at videre skade minskes.

Elektriske tannbørster

Elektriske tannbørster er et godt alternativ til de vanlige tannbørstene. Studier viser at det kan være lettere å holde rent på innsiden av tennene ved underkjeven, ved bruk av en elektrisk tannbørste. Dessuten har de fleste elektriske tannbørster en tidsur som angir når det er forsvarlig å avslutte tannpussen. Det vil være fordeler og ulemper ved enkelte modeller, og da vi har noe kunnskap til tre av de store produsentene forteller vi litt om de nedenfor.

Kolbotntannlegene

Colgate A1500

Dette er toppmodellen til Colgate sin elektriske tannbørsteserie. Den har sensorer som gjør at tannbørsten pusser på forskjellig måte avhengig av hvor på tannen børstehodet er. Formen på børstehodet er som vanlig tannbørste, og av myke tannbørstehår. Denne tannbørsten er godt egnet der det foreligger pusseskader eller fare for pusseskader.

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Philips Sonicare DiamondClean Smart er toppmodellen til Philips sin elektriske tannbørsteserie. Philips har valgt å legge mye i design av tannbørsten sin og har noen smarte løsninger med tanke på lademuligheter. Tannbørsten er av myke børstehår, men med sonisk metode rengjør godt og grundig. Dette er en tannbørste som egner seg til folk flest.

Oral B Genius

Oral-B Genius er toppmodellen til Oral-B sin elektriske tannbørsteserie. Oral-B er opprinnelig designet av tannleger, og er derfor eneste tannbørste med rund børstehode, slik som brukes av tannleger. Fordelen med dette er børstens evne til å rengjøre godt og skånsomt mot tannkjøttet. Oral-B var også de første til å lansere flere børstehoder med forskjellig formål. Dette er som Philips en tannbørste egnet til folk flest.

Interdental rengjøring

Etter tannpussen må det å rengjøres mellom tennene for å sikre at ikke matrester eller bakterier blir sittende mellom tennene. Dette kalles interdental renhold. Til dette kan flere hjelpemidler benyttes avhengig av plassforhold mellom tennene, tannkjøttsforhold og bruksevnen.

Tannpleieprodukter for å forebygge tannkjøttbetennelse

Tanntråd

Det beste hjelpemiddelet til rengjøring mellom tennene er uten tvil tanntråd. Tanntråd skal brukes etter tannpussen. Det er viktig med riktig bruk for å få maksimal effekt. Tanntråd skal helst gli inn mellom to tenner, forbi kontaktpunktet mellom tennene, og ned mot tannkjøttet ved begge tennene i samme mellomrom. Så neste mellomrom og så videre. 

Idag finnes det flere varianter av tanntråd, med tynn eller tykk tanntråd, ferdig satt opp på bøyle med skaft, skaft med mulighet til å tre på egen tanntråd og tanntråd på bøyle med tannpirker. Eksempler på slike produkter, med link til produsenten, følger nedenfor.

Mellomromstannbørster

I noen tilfeller, der det er noe mellomrom mellom tennene, kan det være bedre å bruke mellomsromsbørster, også kalt interdentale børster. Disse ser ut som flaskekoster, og de kommer i forskjellige tykkelser. Nedenfor kan du følge linken til forskjellige produsenter av mellomromsbørster.

Tannstikkere

Tannstikkere er også et alternativ til rengjøring mellom tennene. Det er ikke et like godt alternativ som de andre ettersom området tannstikkeren vil kunne berøre tannoverflaten er ganske liten, og dermed vil ikke plakk fjernes like effektivt som ved de andre metodene.

Spyleapparater

Spyleapparater har vært tilgjengelig på det internasjonale markedet lenge. Her hjemme fikk denne type apparat sitt gjennombrudd da Philips lanserte sitt trådløse variant. Denne metoden egner seg veldig godt som et tillegg til de andre metodene.

Alene også er den et nokså godt alternativ. Apparatet fungerer ved at en kammer fylles med vann eller skyllemiddel. Deretter plasseres munnstykker mellom tennene og en knapp trykkes. Apparatet spyler en ladning med væske med høyt trykk slik at matrester og belegg spyles ut av mellomrommet.

Philips Air-floss

Philips Air-floss er et lad bar apparat med en liten kammer der væske kan fylles. Munnstykket ved apparatet plasseres mellom tennene og en knapp trykkes på skaftet. En kort stråle skytes med høyt trykk for å rengjøre mellomrommet mellom tennene. Apparatet er godt egnet som et tilleggs hjelpemiddel, men hos enkelte vil det være en god nok løsning i seg selv.

Waterpik

Waterpik er et annet alternativ apparat. Dette apparatet er derimot ikke trådløs. Apparatet har en større kammer som fylles med vann eller skyllemiddel. Fra apparatet går det en ledning til et munnstykke. Munnstykke plasseres mellom tennene og når apparatet startes spyler den kontinuerlig med trykk slik at alle mellomrom kan spyles rent.

Skyllemidler

Det finnes idag et stort utvalg av skyllemidler på markedet. Ulike skyllemidler vil ha ulike formål, som for eksempel frisk smak, frisk pust eller dårlig ånde, mens anddre skyllemidler vil være mer målrettet mot sykdomsforebyggelse.

Ved mer alvorlige tilstander brukes skyllemidler med klorheksidin. Klorheksidin hindrer bakterienes evne til å feste seg mot tenner og slimhinner. Derfor er skyllemiddelet ofte benyttet der man ønsker å ha mindre bakterier til stede, som for eksempel ved tannkjøttssykdommer, tannuttrekking eller operasjoner.

Klorheksidin kan gi misfarging over lengere tid slik at disse skyllemidlene er beregnet til å brukes maks i 2 uker ved vanlig konsentrasjon, 0.20%. Da skyllemiddelet kan blokkeres ved tannkrem med såpestoff er det viktig enten å bruke tannkrem uten såpestoff eller å gi det 30 minutter mellom tannpuss og skyllemiddel.

Tannpleieprodukter - Kolbotntannlegene
Enkelte skyllemidler er tilsatt sink for å forhindre utvikling av dårlig ånde da sink nøytraliserer svovel. Ofte er det andre virkestoffer som kan være tilsatt skyllemiddelet, for eksempel klorheksidin. Et eksempel på slike skyllemidler er sb12.
Tannpleieprodukter - Kolbotntannlegene

De enkleste skyllemidlene selges i dagligvare-foretninger. Slike skyllemidler har ikke medisinske virkestoffer i seg og er ment til alminnelig bruk ved eller utenom tannpussen. Et eksempel på slike skyllemidler er colgate.

Tannpleieprodukter - Kolbotntannlegene

Enklere skyllemidler med fluor er tiltenkt å redusere faren for hulldannelse i tannen. For at effekten av skyllemiddelet skal vare er det viktig å ikke skylle med vann eller drikke/spise mat i etterkant før en liten stund. Et eksempel på slike skyllemidler er flux.

Følg oss på Instagram
 

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn