Besøksadresse
Sønsterudveien 32 - Kolbotn
Telefon / akuttvakt
401 22 222
Åpningstider
Se våre åpningstider her.
Tannbyll og hevelse
En byll, kalt abscess på fagspråk, er navn på tilstand der en infeksjon har dannet seg i et hulrom som er innkapslet og avgrenset. Innholdet i dette hulrommet, kalt puss, er som tykk gul væske og består hovedsakelig av immunceller, vevsrester, levende og døde bakterier. På grunn av den velavgrensede innkapslingen kommer ikke kroppens forsvarsceller så lett til. Likeledes gjelder det også legemidler. Denne hindringen gjør at en byll må behandles på andre måter.
Klassifisering av byll
En byll er en infeksjon i et velavgrenset og innkapslet hulrom. Dette er i motsetning til flegmone, som er en bakteriell infeksjon som gir betennelse og som sprer seg utover i vevene. Flegmone forekommer ikke like ofte som byll og vil derfor ikke utdypes her.
Behandling av byll
En byll i munnhulen vil ofte forekomme i tilknytning til en tann. Behandlingen av denne vil derfor være avhengig av hva som tenkes å gjøres med tannen senere. Det vil også påvirkes om tannen forventes å kunne reddes og behandles, eller om den anses som tapt.
Kirurgisk behandling
Den vanligste behandling av en byll er å sette hull på denne. Dette krever at det foreligger god tilgang til hevelsen, og at ingen anatomiske viktige strukturer ligger i nærheten slik som nerver eller blodårer.
Når det settes hull på byllen, vil innholdet kunne tømmes ut. Uttømmingen vil redusere trykket og hindre overtaket infeksjonen har slik at kroppen lettere kan ta seg av resten av infeksjonen.
Rotfylling
I noen tilfeller vil byllen ligger under rotspissen på en tann, og ikke være tilgjengelig for å stikke hull fra utsiden. I slike tilfeller vil det forsøkes å skape en åpning gjennom tannen, samtidig som tannen forberedes til en rotfylling. Pussuttømming i slike tilfeller vil skje gjennom tannens åpning og vil kunne ta lengere tid på grunn av den lille åpningen.
Tannuttrekking (senere kunstig tann)
I de tilfeller der det ikke er ønskelig eller mulig å bevare tannen vil det være et alternativ å fjerne tannen ved en tannuttrekking. I slike tilfeller vil tannen fjernes og området under rengjøres grovt for infeksjonsvev. Resterende av infeksjonen vil kroppen håndtere og eliminere. Ofte vil det være ønskelig å begrense byllen noe ved hjelp av antibiotika i forkant for å sikre bedre effekt av bedøvelse og mindre fare for spredning av infeksjonen.
Ingen behandling
Som ved all type problemstilling vil det være et valg å ikke utføre noe behandling. I tilfeller med byll vil det å avvente behandling kunne innebære at infeksjonen begynner å spre seg. En spredning fra munnhulen kan fort gå veier som kan være livstruende og er derfor viktig å unngå.

Visste du at en byll som sprer seg, kan være livstruende?

Fakta

Visste du at en byll kan lede til at hele ansiktet hovner opp?

Fakta

Visste du at en byll kan lede til vanskeligheter med å gape opp?

Fakta

Visste du at en byll som sprer seg, kan være livstruende?

Fakta

Visste du at en byll kan lede til at hele ansiktet hovner opp?

Fakta


Visste du at en byll kan lede til vanskeligheter med å gape opp?

Fakta
Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!
Tanja Hoff
Kontakt oss
Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222
E-post:
Send epost
Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222
Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.