Skip to content

Besøksadresse

Sønsterudveien 32 - Kolbotn

Telefon / akuttvakt

401 22 222

Åpningstider

Se våre åpningstider her.

Løs tann

En løs tann kan skyldes mye, og ubehaget som vil følge vil variere ut i fra årsaken. Den vanligste årsaken vil være en dypgående tannkjøttsinfeksjon. En slik løs tann vil være ubehagelig å bruke, men gir ellers lite smerte eller ubehag. Behandlingen vil innebære å fjerne den. Om den løse tannen skyldes andre årsaker, vil det være nødvendig å kartlegge disse for så å vurdere om tannen kan behandles og beholdes eller om den må fjernes.

Klassifisering av løs tann

En løs tann vil først og fremst graderes ut i fra hvor tannen er løs. I de fleste tilfeller vil både tann og tilhørende rot være bevegelig, og problemet vil ligge i støtteapparatet til tannen. Andre ganger vil tannen kunne føles løs ut, men der det er tyggedelen til tannen som er løs og her problemet vil ligge. I slike tilfeller vil det være nødvendig å finne årsaken, og ofte vil det kunne være at tannen er delvis knekt og derfor noe bevegelig. Andre ganger vil det kunne være en stor fylling eller krone, som er bevegelig og gir inntrykk av at hele tannen er bevegelig.

Behandling av løs tann

Feste (splinting)

I de tilfeller tannen er løs og årsaken forventes å ligge i støttevevet, vil dette oftest skyldes tannkjøttssykdommer der festet rundt tannen er tapt i så stor grad at tannen har ikke nok feste til kjevebenet. Om tannen ønskes, og kan beholdes, vil det være behov for å feste/støtte tannen bedre for at nødvendig behandling kan så utføres. Ved sånne tilfeller festes tannen ved såkalt splinting. Les mer om splinting under tannkjøttsbehandling.

Noen ganger vil tannen kunne være bevegelig grunnet en infeksjon utgått fra tannerven. Om det skulle være årsaken vil behandlingen bli en rotfylling om tannen ønskes beholdt.

Oppbygging av tann

Om det er tyggedelen til tannen som er løs, og ikke selve roten slik beskrevet over, vil behandlingen være å kartlegge årsaken. Ofte vil det være en sprekk i tannen eller en løs fylling/krone. For mer informasjon om dette, les om løs fylling/krone.

Tannuttrekking

Dersom tannen ikke anses å kunne reddes eller ha god utsikt, eller om det ikke er ønskelig å beholde den, vil tannen måtte fjernes ved en tanntrekking. Se mer om tanntrekking her.

Ingen behandling

Det vil alltid være en mulighet å ikke behandle tannen. I slike omstendigheter skal man være forberedt på at ubehaget ved en løs tann vil kunne forverre seg, og medføre til andre problemstillinger etterhvert.

Fakta

Visste du at en løs tann kan bli livstruende om den er så løs at den kan løsne under søvn? Da er det en fare for at den kan pustes inn til lungene i ubevisst tilstand.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn