Skip to content

Radiologisk undersøkelse

En undersøkelse og kartlegging av forholdene er et nødvendig steg før noe behandling kan utføres. Med den kunnskap og oversikt dette gir kan tannlegen bedre planlegge og prioritere nødvendig behandling slik at tenner og munnhule kan best ivaretas på en effektiv måte. Det er også ut i fra forhold som avdekkes at tannlegen vil kunne gi råd og veiledning om nødvendig forebyggelse for fremtidige problemstillinger. En radiologisk undersøkelse tillater tannlegen å kunne se områder som ellers er ikke mulig med det blotte øyet.

Radiologiske

Mer om radiologisk undersøkelse

En radiologisk undersøkelse innebærer å ta røntgenbilder og vurdere disse. Røntgenbildene blir tatt fordi man ønsker innsyn i et område som ellers ikke er synlig for det blotte øyet. Det eksistere forskjellige radiologiske undersøkelser med forskjellig formål og omfang.

Et tannbilde er et røntgenbilde beregnet til å avbilde en eller noen få tenner fullstendig, det vil si både tygge- og kjevedel (roten).

En bitewing er et røntgenbilde som brukes ved en generell undersøkelse av forhold omkring tyggedelen ved tennene. Ved et slikt bilde er det mulig å se flere tenner og skader ved tennene (tyggedelen) og ved overgang til rotdelen (kjevedel).

En OPG (Orthopantogram) er et større panoramabilde der det er mulig å se alle tennene, bihulene og kjevebenet. Bildet egner seg godt som et oversiktsbilde og er mindre detaljert enn et tannbilde eller en bitewing.
 

En CBCT (Cone-Beam computed tomography) er et mer avansert røntgenbilde som består av mange tynne sjikt røntgenbilder (2D) satt sammen til å kunne gi et 3D-bilde av et område. Denne metoden gir de mest nøyaktige bildene.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til radiologiske undersøkelse. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Ved et tannbilde eller en bitewings benyttes røntgensensorer koblet til datamaskin for å ta bildet. Røntgensensoren plasseres i området ønsket undersøkt, og ved et røntgenapparat bestråles området slik at bilde fremvises på datamaskinen.

En OPG eller CBCT utføres ved at pasienten går inn i et eget rom der dette apparatet er montert. Her plasseres pasienten i maskinen med hodet på et støtte. Maskinen beveger seg så rundt hodet og bestråler det nødvendige området mens en sensor mottar informasjonen på motsatt side. Bildet fremvises på datamaskinen.

En radiologisk undersøkelse er smertefritt. Enkelte kan oppfatte røntgensensorer som store og klumpete men i de fleste tilfeller går det uansett bra. Ved enkel brekningstendens kan det være behov for å bruke andre hjelpemidler slik unødvendig provokasjon unngås.

Der det er behov for en OPG eller CBCT er dette større maskiner hvor bildetakning tar lengere tid. Likevel er denne prosedyren uten smerte.

Tiden det tar for å ta et røntgenbilde vil avhenge av metode (tannbilde, bitewing, OPG eller CBCT) og område som ønskes å kartlegges. Hos personer med brekningstendens kan tannbilde og bitewings ta noe lengere tid.

OPG og CBCT er mer avanserte røntgenundersøkelser og kan ta alt fra et halvt minutt til noen minutter.

Alle er utsatt for naturlig stråling fra omgivelsene hver dag. Enkelte vil være mer utsatt for stråling enn andre, avhengig av hvor de befinner seg. Det er mer kosmotisk stråling ved å ta fly enn på bakkeplan. På samme måte vil forskjellige radiologiske undersøkelser innebære varierende grad stråling. For mer informasjon omkring dette anbefales det å ta kontakt med klinikken.

Alternativer til en radiologisk undersøkelse vil avhenge av årsaken til at undersøkelsen utføres. I de fleste tilfeller vil en radiologisk undersøkelse være nødvendig ettersom ingen andre gode alternativer foreligger og derfor vil eventuelle alternativer være mindre optimale.

Fordeler

  • Gir innsikt i områder som ellers ikke er synlig ved en klinisk undersøkelse
  • Gir mulighet til å vurdere relasjon mellom forskjellige anatomiske strukturer og måle avstanden i mellom
  • Gir mulighet til å observere og sammenlikne tilstander over tid

Ulemper

  • Innebærer stråling av varierende grad
  • Kostbart utstyr
    CBCT krever økt
  • kunnskap og erfaring for optimal bruk
  • CBCY utstyr krever tilknytning til ekstern spesialist (radiolog)

Etter en radiologisk undersøkelse av typen tannbilde, bitewing eller OPG, vurderes røntgenbildene av tannlegen. Ved en CBCT undersøkelse vurderes bildene av en spesialist i kjeve- og ansiktsradiologi. Funnene fra denne vurderingen drøftes med kunden og eventuelt videre behandling planlegges i henhold til dette.

Produktsider for undersøkelser og kartlegging

undersøkelse og kartlegging

En undersøkelse vil inneholde en klinisk undersøkelse, og ved behov radiologisk undersøkelse. I noen tilfeller trengs andre hjelpemidler.
Les mer om undersøkelse og kartlegging.

Klinisk undersøkelse

Dette er en visuell inspeksjon av forhold knyttet til tennene.
Les med om klinisk undersøkelse.

Radiologisk undersøkelse

En radiologisk undersøkelse innebærer å ta røntgen-bilder og vurdere disse.
Les mer om radiologisk undersøkelse.

Andre hjelpemidler

Utenom klinisk undersøkelse og røntgenbilder er det største hjelpemiddelet til bruk ved undersøkelse forstørrelse og kamera.
Les mer om andre hjelpemidler.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn