Skip to content

Alveolepreservasjon

I noen situasjoner vil tannskaden ved en tann være så stor at den ikke vil kunne repareres med noen behandling. Dette kan skyldes for eksempel karies (hull / tannråte), tannkjøttssykdom, fraktur, slitasjeskader eller andre skader. I slike situasjoner kan det bli behov for å fjerne tannen for at infeksjon ikke skal oppstå eller spre seg mot omliggende vev. Etter fjerning av tannen vil benet krympe der tannen har vært. Om den tapte tannen tenkes å erstattes med en kunstig tann kan dette være til ulempe for resultatet. I slike tilfeller utføres en alveolepreservasjon for å redusere krympingen.

Socket preservation
1. Midtre tann er fjernet. Benhøyde i området der tann har vært har sunket.    2. Innsynsvinkel fra kjeveben.    3. Området fylles opp med kunstig ben (benerstatning) og lukkes igjen.    4. Redusert tap av benhøyde i området der tann har vært.

Mer om alveolepreservasjon

Dette er en behandling som går ut på å beholde mest mulig av kjevebensvolumet etter en tannuttrekking. Når en tann blir fjernet vil hulromet etter tann fylles opp av blod som etterhvert vil omdannes til slimhinne og kjeveben.

Siden det ikke er en tann som opprettholder kjevebenet krymper dette kjevebenet.

Dette kan være en estetisk ulempe senere når en kunstig tann skal fremstilles, i tillegg til at det kan være utfordrende å holde god munnhygiene i dette området.

For å minimalisere denne krympningen kan en Socket Preservation foretas.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til alveolepreservasjon. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Ved en Socket Preservation fylles hulrommet etter en tannuttrekking med kunstig benerstatning og dekkes over med en membran. Så lukkes såret igjen. Dette kunstige benet virker som pukkverk som oppholder kjevebenet.

Blodet som fyller opp mellom pukkverket dannes omsider til kjevebenet. Membranen hindrer slimhinnen over i å vokse ned i kjevebenet. Resultatet blir redusert krymping og bedre estetiske og funksjonell kunstig tann senere.

En Socket Preservation er lite vondt så lenge området får bedøvelse. Selve behandlingen er ikke vondt men siden såret må åpnes og lukkes bør området få en bedøvelse.

Behandlingen tar ikke lang tid å utføre. Normal kan behandlingen utføres innen 30-60 minutter.

Ved en Socket Preservation brukes kunstig benerstatning og membran koster behandlingen litt. Normalt vil denne behandlingen koste mellom 3000kr – 4000kr.

Om en socket preservation ikke utføres vil kjevebenet krympe noe. Om det er planlagt å erstatte den tapte tannen med en kunstig tann vil krymping av kjevebenet ha stor påvirkning på form og fasong av den kunstige tannen. Ofte vil dette medføre en mindre god estetisk form og utfordrende munnhygieniske forhold.

Det er ingen alternativer til socket preservation annet enn å ikke utføre behandlingen.

Etter behandlingen starter tilhelingsperioden. I denne perioden gjelder noen forholdsregler. Så lenge det ikke forekommer noen infeksjon i såret eller andre problemer i tilhelingsperioden, er det ikke nødvendig med noe mer behandling.

Denne behandlingen har god prognose og er en effektiv metode for å forhindre krymping av kjevebenet etter en tannuttrekking.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn