Skip to content

Omfattende rens

Plakk, som er et belegg av bakterier og matrester, fester seg til tannoverflaten utover dagen. Dette skjer hovedsakelig der tannkjøttet fester seg til tannen. Om dette belegget får ligge urørt omdannes denne til tannstein under gitte forhold. Tannstein bilder til seg enklere nytt belegg. Uforstyrret vil tannstein og plakk vokse nedover inn mot tannkjøttet. Plakk inneholder mange bakterier og når disse bakteriene ligger inntil tannen vandrer noen av disse bakteriene inn i tannkjøttet og skaper en infeksjon kalt Gingivitt her. Under prosessen vil feste rundt tennene ta skade med fare for at tennene løsner etterhvert om behandling uteblir. Når festevevet har begynt å ta skade kalles infeksjonen Periodontitt. Omfattende rens er behandlingen som skal utbedre denne infeksjonen.

Omfattende rens og puss

1. Normal tann.    2. Belegg (plakk) og tannstein ved midtre tann.    3. Belegg (plakk) og tannstein som har begynt å skade støtteapparatet rundt tannen slik at kjevebenet og tannkjøttet har trukket seg.    4. Omfattende rens utført. Tannkjøttet tilheler men skaden ved støtteapparatet vedvarer.

Mer om omfattende rens

Omfattende rens er en mer omfattende rengjøring av tennene der formålet er å fjerne plakk og tannstein slik at bakteriemengden inntil tannkjøttet reduseres.

Med denne reduksjonen i bakterieantall vil infeksjonen ved tannkjøttet, både Gingivitt og Periodontitt, opphøre og sunne friske forhold etableres rundt tannen og tannkjøttet.

Behandlingen forekommer ved at tannstein fjernes oppunder tannkjøttet slik at rene overflater på tannen gjenopprettes og tannkjøttet blir fri for de skadelige bakteriene.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til omfattende rens. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Før enhver behandling må vi begynne med en undersøkelse og kartlegging av forholdene. Skadens omfang kartlegges, tannkjøttslommer registreres og tennenes feste til kjevebenet noteres.

Behandling begynner med forebyggende behandling der instrukser og veiledning gis i hvordan mengden bakteriebelegget plakk reduseres. Deretter utføres en omfattende rens slik at det allerede eksisterende bakteriebelegget plakk fjernes og et nytt rent utgangspunkt etableres. Om nødvendig vil bedøvelse bli gitt. Til slutt behandles tennene med et skyllevann som hindrer bakteriene til å binde seg til tannen, tannkjøttet eller munnslimhinnen.

Med tiden vil noe av bakteriebelegget plakk dannes. Hvor mye og hvor raskt vil avhenge av egeninnsats ved munnhygienerutinene. Dette, sammen med skadeomfanget, vil avgjøre hvor ofte en omfattende rens må utføres. En slik regelmeddig omfattende rens har som formål å holde tannkjøttet frisk og begrense utviklingen av tannkjøttsinfeksjonen Periodontitt.

I de aller fleste tilfeller kan omfattende rens utføres uten smerte. Enkelte vil være mer følsomme enn andre, og hos de med følsomme tenner kan det være behov for bedøvelse.

Det er av stor betydning for oss at våre kunder ikke opplever noen smerter underveis i behandlingen. Derfor har vi investert store mengder tid og penger i rutiner og utstyr for å oppnå dette. I dag tilbyr vi flere teknikker og metoder for å kunne levere bedøvelse smertefritt, slik som Vibraject og Quicksleeper 5.

Tiden nødvendig til å utføre en omfattende rens vil variere ut i fra hvor mye belegg og tannstein som finnes, og hvor stor skadeomfanget fra tannkjøttsinfeksjonen Periodontitt er. I de fleste tilfeller vil en omfattende rens ta et sted fra 30-60 minutter.

Behandlingen gir rett til bidrag fra Helfo, tidligere NAV / Trygd. Siden vi har avtale med Helfo om et direkte oppgjør betaler våre pasienter kun en egenandel ved slike behandlinger. Kostnaden, egenandelen, ved en behandling på 30 minutter vil ligge på ca. 800kr.

Om en omfattende rens ikke utføres vil bakteriene fortsette å vandre inn i tannkjøttet og skape en infeksjon i tannkjøttet. I kroppens respons vil kjevebenet brytes ned i perioder inntil tannen, og tennene, løsner og går tapt.

Ubehandlet tannkjøttsinfeksjon Periodontitt er også påvist å påvirke andre sykdommer som for eksempel Diabetes. Det er også mistanke om at noen hjerte-/karsykdommer og lungesykdommer kan være årsaket eller påvirket av tannkjøttsinfeksjonen Periodontitt.

Det er ingen andre metoder for å behandle infeksjonen enn ved å fjerne bakteriebelegget plakk og tannstein fra tannen og hindre nytt bakteriebelegg fra å dannes raskt.

For å fjerne bakteriebelegget plakk og tannstein benyttes instrumenter. Her finnes det noen alternativer. Hvilket er bedre er en smakssak for både tannlege og kunden.

Håndinstrumenter
De klassiske instrumentene, som kalles håndinstrumenter, virker ved en manuell rensebevegelse utført av tannlege. Behandling med disse instrumentene vil mest sannsynlig gi noen grad av smerte fra tannkjøttet. Behandlingen vil også ta mer tid enn ved en apparatdrevet alternativ, Piezo-elektrisk scaler.

Piezo-elektrisk scaler
Dette instrumentet vil tilsvare automatisk rengjøring av tannoverflaten ved å bruke et apparat som vibrerer bort tannsteinen. Denne behandlingsmetoden tar kortere tid enn ved håndinstrumenter og er snillere mot tannkjøttet. Derimot vil enkelte oppleve ising ved tennene og ubehag fra apparatlyden.

Etter en omfattende rens avgjøres det når neste kontrolltime og omfattende rens bør utføres slik at utvikling av tannkjøttsinfeksjonen Periodontitt begrenses.

Kunden må vente en time før mat eller drikke kan inntas.

Tannkjøttsinfeksjonen Periodontitt er en krevende infeksjon å behandle. I de fleste tilfeller klarer man å begrense utviklingen men ikke stoppe den helt. De som har infeksjonen må regne med å måtte utføre rens regelmessig 3 – 6 ganger i året for å begrense utvikling av infeksjonen.

Videre er utviklingen sterk påvirket av innsatsen man selv legger i å holde tennene og munnhulen rent ved hjelp av tannpleieprodukter.

Produktsider for tannkjøtts-behandling

Forebyggende behandling

Har til hensikt å forhindre hull og tannkjøttssykdom ved å fjerne bakteriebelegget plakk fra tannen.
Les om forebyggende behandling.

Enkel rens og puss

Er enkel behandling som skal fjerne plakk, overfladisk misfarging og tannstein fra tannens overflate.
Les om enkel rens og puss.

Omfattende rens

Er mer dypgående behandling enn enkel rens og puss, og er tiltenkt å fjerne plakk og tannstein fra oppunder tannkjøttranden.
Les om omfattende rens.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – din tannlege på Kolbotn