Skip to content

Enkel rens og puss

Plakk, som er et belegg av bakterier og matrester, fester seg til tannoverflaten utover dagen. Dette skjer hovedsakelig der tannkjøttet fester seg til tannen. Om dette belegget får ligge urørt omdannes denne til tannstein under gitte forhold. Tannstein bilder til seg enklere nytt belegg. Plakk inneholder mange bakterier og når disse bakteriene ligger inntil tannen vandrer noen av disse bakteriene inn i tannkjøttet og skaper en infeksjon kalt Gingivitt her. Enkel rens og puss er behandlingen som skal utbedre denne infeksjonen.

Enkel rens og puss

1. Normal tann     2. Belegg (plakk) ved midtre tann     3. Belegg (plakk) og tannstein ved midtre tann    4. Enkel rens og puss utført -> Normal tann

Mer om enkel rens og puss

Enkel rens og puss er en enkel rengjøring av tennene der formålet er å fjerne plakk og tannstein slik at bakteriemengden inntil tannkjøttet reduseres. Med denne reduksjonen i bakterieantall vil infeksjonen ved tannkjøttet opphøre og sunne friske forhold etableres rundt tannen og tannkjøttet.

Behandlingen forekommer ved at tannstein fjernes først, deretter pusses tennene slik at plakk.

Først fjernes tannstein fra tennene og deretter pusses tennene med en tannkremliknende middel kalt pussepasta, slik at plakk fjernes og området på tannen, som er mot tannkjøttet er rent og fri for bakterier.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til enkel rens og puss. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Ved en enkel rens benyttes instrumenter til å fjerne tannstein fra tannoverflaten slik at bakterier ikke så lett kommer inn i tannkjøttet. Etterpå pusses tennene med et pussemiddel slik at bakteriebelegget plakk fjernes.

Hvis plakk får ligge uforstyrret vil denne omsider dannes om til tannstein og bakterier vil komme inn i tannkjøttet og skape en infeksjon.

I de fleste tilfeller er det ikke mye smerte i behandlingen med å fjerne små mengder tannstein og senere puss av tennene. Enkelte vil være mer følsomme enn andre, blant annet avhengig av mengden tannstein og daglige munnhygienerutiner. I slike tilfeller kan bedøvelse legges ved tennene som skal ha tannstein fjernet.

Det er av stor betydning for oss at våre kunder ikke opplever noen smerter underveis i tannbehandlingen. Derfor har vi investert store mengder tid og penger i rutiner og utstyr for å oppnå dette. I dag tilbyr vi flere teknikker og metoder for å kunne levere bedøvelse smertefritt, slik som Vibraject og Quicksleeper 5.

En enkel rens tiltenkt å fjerne små mengder med tannstein tar kort tid. Ved store mengder tannstein vil en omfattende rens være nødvendig.

I de fleste tilfeller vil slik behandling ta fra 10 – 20 minutter. Kostnaden for en slik behandling vil være fra 500kr – 900kr.

Denne behandlingen er inkludert ved en generell undersøkelse og kartlegging av munnhulen.

En enkel rens og puss er tiltenkt å nullstille forholdene omkring tennene. Med gode munnhygienerutiner vil mindre bakterier komme inn i tannkjøttet og skape infeksjon.

Hvis en rens ikke utføres vil ikke nye munnhygienerutiner ha like stor effekt ettersom tannstein vil fortsatt kunne lettere binde til seg bakterier og disse komme inn i tannkjøttet.

Det er ingen alternativ til rens av tannstein.

Til å kunne oppnå en god munnhygiene finnes mange tannpleieprodukter som kan brukes til samme formål. Se vår side om tannpleieprodukter for mer informasjon om dette.

Etter en rens og puss begynner tilheling av tannkjøttet. Om ikke noe nye tannskade oppstår er det ingen behov for mer behandling.

Ved god oppfølging av kunden har rens og puss god effekt. Ved daglig bruk av tannpleieprodukter slik anbefalt vil tannkjøttsinfeksjonen opphøre og tannkjøttet vil allerede etter 1 uke begynne å vise tegn til tilheling.

Til å begynne med er det ikke uvanlig at det blør fra tannkjøttet ved bruk av tannpleieprodukter. Dette er fordi det foreligger en infeksjon i tannkjøttet, Gingivitt eller Periodontitt. Ved daglig bruk av anbefalte tannpleieprodukter vil blødningen omsider avta og en friskere tannkjøtt vil vise seg.

Produktsider for tannkjøtts-behandling

Forebyggende behandling

Har til hensikt å forhindre hull og tannkjøttssykdom ved å fjerne bakteriebelegget plakk fra tannen.
Les om forebyggende behandling.

Enkel rens og puss

Er enkel behandling som skal fjerne plakk, overfladisk misfarging og tannstein fra tannens overflate.
Les om enkel rens og puss.

Omfattende rens

Er mer dypgående behandling enn enkel rens og puss, og er tiltenkt å fjerne plakk og tannstein fra oppunder tannkjøttranden.
Les om omfattende rens.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – din tannlege på Kolbotn