Skip to content

Besøksadresse

Sønsterudveien 32 - Kolbotn

Telefon / akuttvakt

401 22 222

Åpningstider

Mandag - torsdag: 08:00-19:00
Fredag 08:00-16:00

TANNKJØTTSBEHANDLING

Tannkjøttssykdom og -infeksjoner er en vanlig plage blant voksne. Ca 40% av befolkningen over 40 år har en tannkjøttssykdom. Uten tannkjøttsbehandling vil denne sykdommen ha store konsekvenser med bevegelige tenner og tanntap på sikt. Det er også mistanke om at bakterier fra tannkjøttssykdommer kan gjøre skade andre steder på kroppen, og derfor vektlegges denne sykdommen stor verdi for generell helse. Den beste tannkjøttsbehandlingen er forebyggende, men i noen tilfeller vil enkel rens og puss måtte foretas for å fjerne belegg og tannstein. Om alvorlig grad av tannkjøttssykdom og -infeksjon forekommer bil omfattende rens måtte foretas.

Hva er tannkjøttsykdom?

Tannkjøttssykdom er en samlebetegnelse på infeksjoner i tannkjøttet og festeapparatet rundt tannen. Tannkjøttssykdom er også kjent som pyrea på folkemunn, og er den vanligste tannsykdommen i voksen alder. Statistikken viser at ca. 40% av befolkningen over 40 år har sykdommen. 

I de senere årene mistenker man sammenheng mellom tannkjøttssykdommer og andre lidelser i kroppen og derfor har sykdommen fått enda større betydning. Heldigvis kan sykdommen behandles, med god innsats av både pasienten og behandler. Uten tannkjøttsbehandling vil tannkjøttsykdom kunne lede til tanntap over tid.

Hvordan utvikles tannkjøttsykdom?

Utover dagen, i tråd med inntak av mat og drikke, vil bakterier og matrester feste seg til tannen og danne et belegg som kalles plakk. Plakk er som hjem for bakterier, og her vil de kunne trives og overleve lenge.

Ved inntak av mer mat, og til dels drikke, vil noe av plakken bli forstyrret og til dels fjernet også. Belegget som ligger nærmest tannkjøttet vil derimot ofte forbli upåvirket. Om dette belegget ikke fjernes ved bruk av tannpleieprodukter heller, vil mineraler fra spyttet begynne å forkalke det som er igjen av belegget plakk, og danne det som kalles tannstein, også kjent som calculus på engelsk.

Bakterier fra plakk og tannstein, som ligger inntil tannkjøttet, vil etterhvert finne vei inn til tannkjøttet. Jo mer belegg og tannstein det er, jo mer og lengere inn i tannkjøttet vil bakteriene kunne komme seg. En slik vandring av bakterier, fra belegget rundt tennene til tannkjøttet rundt tannen, vil etterhvert skape en infeksjon og immunreaksjon i tannkjøttet.

Gingivitt og periodontitt

Til å begynne med vil immunreaksjonen være av enkel og begrense seg til tannkjøttet. En slik immunreaksjon kalles Gingivitt. Noen vil derimot ha et immunforsvar som vil reagere sterkere og kraftigere mot disse bakteriene, og begynne å skade festeapparatet rundt tannen i selvforsvar. Resultatet over tid vil være mindre feste rundt tannen, med tap av tannen til følge. En slik reaksjon, der det er tydelig at festeapparatet rundt tannen har begynt å ta skade, kalles for Periodontitt.

For mer detaljert informasjon om hvordan tannkjøttssykdommene Gingivitt og Periodontitt utvikler seg, og forhold som kan påvirke utviklingen, anbefaler vi å lese om diagnosen rundt sykdommen.

Tannkjøttsbehandling

Behandling av dypgående tannkjøttsinfeksjoner subsidieres av Helfo. Det er kun en mindre egenandel å betale ved behandlingen.

Visste du at?

På Kolbotn Tannklinikk har vi en spesialist på tannkjøttssykdommer to ganger i uken.

Visste du at?

Nyere forskning viser antydning til sammenheng mellom tannkjøttssykdommer og andre medisinske tilstander, som hjerte- og karsykdommer eller diabetes.

Visste du at?

Pussemidler, som tannkremer, har varierende grad av slipemidler i seg. Og fordi ingen tannsett er like, velger vi det pussemiddelet som egner seg best for dine tenner.

Visste du at?

Dårlig ånde kan være forårsaket av tannkjøttssykdommer.

Visste du at?

Kvinner er 3 ganger mer utsatt for å utvikle angst, stress og depresjon sammenlignet med menn, og er også mer utsatt for å utvikle tannlegeskrekk. Faktisk har 2 av 3 kvinner tannlegeskrekk, Tilsvarende har 1 av 6 menn tannlegeskrekk.

Visste du at?

Bare et utdrag av våre kundeomtaler er publisert på hjemmesiden. For å lese alle omtalene kan du besøke profilsiden vår på Google, legelisten.no, Facebook eller Instagram. 

Visste du at?

Vi er pirkete, men ikke i tennene dine!  Hos oss kan du få en undersøkelse samt kartlegging av forholdene i munnen, uten å bruke en pirker som mange synes er ubehagelig.

Visste du at?

Vi har egne rutiner for deg som har brekningstendenser. Gjennom årene har vi utviklet rutiner og hjelpemidler som gjør det lettere for pasienter med dette problemet. 

Visste du at?

Hos oss kan du høre på musikken du liker. Bruk hodetelefoner, høy eller lav lyd, radio eller spotify. Kom med dine ønsker, vi gjør alt vi kan for å imøtekomme deg.

Visste du at?

Odontofobi, tannlegeskrekk eller tannlegeangst, er ikke som medfødte fobier, slik som frykt for vann, dyr eller høyder. Tannlegeskrekk er noe som utvikler seg lenge etter fødsel, og kan derfor enklere overvinnes.

Visste du at?

Kolbotn Tannklinikk har utviklet rutiner og hjelpemidler som reduserer eller helt fjerner tannlegeangst. Hos oss er det ingen grunn til å grue seg til behandling.

Visste du at?

Studier viser at tannlegeskrekk påvirker barna mer når far uttrykker tannlegeskrekk, enn om mor gjør det samme. Forskere tror dette skyldes en forventning om en sterk farsfigur. Når far er redd må det være en grunn for tannlegefrykten.

Visste du at?

Fryktfølelsen er "programmert" og beskytter oss ved at vi er forsiktige for å unngå smerte. Man kan derfor ikke tvinge bort tannlegeskrekk. Men ved å oppleve behandlinger der man føler trygghet og ro, kan angst reduseres eller helt bli borte.

Visste du at?

Studenter får 15% rabatt på all behandling? Kun tanntekniske utgifter og lignende er unntatt.

Visste du at?

Tannlegeangst, tannlegeskrekk og odontofobi betyr det samme, selv om mange tror disse ordene har ulike betydninger.

Visste du at?

Kolbotn Tannklinikk har erstattet tannlegelukten med behagelige dufter, akkurat som på et SPA.

Visste du at?

Hvordan behandles tannkjøttsykdommer?

Behandling av tannkjøttssykdom vil være avhengig av diagnosen og utviklingsgraden til sykdommen. Felles ved begge tilstander vil være et behov for forebyggende behandling.

Forebyggende tannkjøttsbehandling har som formål å forhindre skade på tann og omliggende vev ved å øke kunnskap om sykdom, forhold og utvikling samt innføring i egnede tannpleieprodukter. Slike produkter har som hensikt å hindre oppbygging av plakk, tannstein og dermed bakterier. Dette er essensielt for å unngå utvikling av sykdommen.

Tannkjøttsbehandling av overfladisk infeksjon - gingivitt

Enkel rens og puss

Behandling av gingivitt begynner med forebyggende behandling, slik forklart over. Videre vil den fysiske mekaniske behandlingen innebære å rengjøre tennene slik at plakk, tannstein og dermed bakterier fjernes fra tannen og med det redusere mengde bakterier som vandrer inn i tannkjøttet. 

Resultatet er tenner som er rene på overflaten, og forhold som er enklere å ivareta. Med det kan videre utvikling av tannkjøttssykdommen hindres eller begrenses.søvndyssende effekt, til bruk for bedre søvn natten før, mens andre vil kunne benyttes like bør behandling med angstdempende og beroligende effekt. Du vil være våken under behandlingen, men kunne ha en viss likegyldighet til situasjonen. 

Tannkjøttsbehandling av dypgående infeksjon - periodontitt

Ikke-kirurgisk tannkjøttsbehandling av periodontitt

Omfattende rens

Behandling av periodontitt begynner også med forebyggende tannkjøttsbehandling. Etter forebyggende behandling foretas en enkel puss og rens for å fjerne plakk, tannstein og bakterier fra tannoverflaten, slik at forhold kan tilrettelegges for optimal munnhygiene og tilheling. 

Det vil i tillegg være behov for omfattende rens, av lommeområder rundt tennene. En slik rens har til formål å fjerne plakk, tannstein og bakterier fra rotoverflaten i lommeområder, som er vanskelig å rengjøre selv både visuelt og fysisk. Slik behandling betegnes som ikke-kirurgisk behandling.

Fiksering av tenner

Noen ganger vil skaden ved støttevevet rundt tannen være så stort at én eller flere tenner er bevegelig. For å legge forholdene til rette for best tilheling vil slike tenner måtte stabiliseres slik at perioden etter rengjøring innebærer minst mulig bevegelse i støttevevet og hindre at forholdene for tilheling forstyrres. 

Dette oppnås ved noe som kalles fiksering av tenner, der tenner bindes sammen slik at de ikke beveger på seg.

Kirurgisk tilleggsbehandling av periodontitt

Kirurgisk omfattende rens

Noen ganger vil rengjøring av lommeområder være vanskelig på grunn av begrenset tilgang og synlighet, eller fordi forhold for optimal tilheling må tilrettelegges ved hjelpe av hjelpemidler. I slike tilfeller vil det kunne være for det vi beskriver som kirurgisk behandling av periodontitt. Slik behandling tilkommer ikke-kirurgisk behandling, og må anses som videre behandling i tilfeller med spesielle sykdomsforhold.

Kirurgisk behandling av periodontitt innebærer å få tilgang til området som planlegges å rengjøres, for så å foreta en omfattende rens i området. Området kan bestå av én eller flere områder. Tilgang skjer ved å skjære tannkjøttet. Etter rengjøringen lukkes området og tilheling kan begynne. Behandlingen utføres av en spesialist i periodonti.

Guided tissues regeneration (GTR) behandling

I noen situasjoner vil skaden på støttevevet og kjevebenet rundt tannen være av en form der det vil være nødvendig å bruke hjelpemidler for å styre tilhelingen i riktig vei. Dette er for å forhindre at tannkjøttet vokser der det er ønskelig at kjevebenet vokser. Det er fordi tannkjøttet vokser og gror raskere enn benet. Slik behandling kalles Guided tissue regeneration, forkortet til GTR. En norsk betegenelse på behanldingen hadde vært styrt vevstilheling. Behandlingen utføres av en spesialist i periodonti.

Frenectomi

En annen problemstilling som kan gi skade på støttevevet rundt tennene er tunge- eller leppebånd. Dette er en streng som binder henholdsvis tunge og leppe til underliggende vevet. I noen tilfeller går dette festet langt opp og til imellom noen tenner. En slik streng vil kunne hindre tennenes plassering og feste og kan være nødvendig å justere for å tilrettelegge for optimale forhold.

Hva skjer dersom tannkjøttsbehandling utelates?

Med tannkjøttssykdom periodontitt vil det noen ganger ikke være uunngåelig å tape én eller flere tenner. Det samme vil forekomme i større grad dersom behandling utelates. Omsider vil tennene bli så løse og kunne gi både smerter og ubehag ved bruk at de vil være ønskelig å fjerne. Området der tann mangles kan senere erstattes med en kunstig tann slik som tannimplantat, bro eller protese. Les mer om disse på de respektive sidene.

Da tannkjøttssykdom anses å ha sammenheng med resten av kroppen og denne sin helse vil ubehandlet tannkjøttsykdom kunne påvirke kroppen på andre områder også.

Tannpleieprodukter?

Det finnes i dag et stort utvalg av tannpleieprodukter. Selv om det er umulig å være oppdatert på alt som eksisterer på markedet, gjør vi et forsøk med å jevnlig publisere informasjon om hva slags produkterer vi kan anbefale.

Tannkjøttsbehandling inkluderer, og begynner med, forebyggende behandling. En del av denne behandlingen vil være å gå gjennom og anbefale egnede produkter på markedet, skreddersydd til pasientens behov. Du kan også lese mer om tannpleieprodukter her.

Produktsider for tannkjøtts-behandling

Forebyggende behandling

Har til hensikt å forhindre hull og tannkjøttssykdom ved å fjerne bakteriebelegget plakk fra tannen.
Les om forebyggende behandling.

Enkel rens og puss

Er enkel behandling som skal fjerne plakk, overfladisk misfarging og tannstein fra tannens overflate.
Les om enkel rens og puss.

Omfattende rens

Er mer dypgående behandling enn enkel rens og puss, og er tiltenkt å fjerne plakk og tannstein fra oppunder tannkjøttranden.
Les om omfattende rens.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – din tannlege på Kolbotn