Skip to content

Rotspissamputasjon

Noen ganger vil det skje at en rotkanalen ved en tann som er rotfylt og oppbygget med en stiftkonus, vil bli reinfisert av bakterier. Dette kan skyldes flere faktorer, men oftest vil det skyldes forgreninger av hovedrotkanalen ved rotspissen. Disse kan være vanskelig å rengjøre og bakterier kan bli liggende i slike små bi-kanaler. Følgen vil kunne bli en infeksjon der tilgang til rotkanalen er begrenset fra toppen av tannen. Behandling av en slik infeksjon skjer ved en rotspissamputasjon.

Rotspissamputasjon
1. Tidligere rotfylt tann med stiftkonus og krone.    2. Infeksjon oppstått under tann. Ingen tilgang til rotkanal ovenfra på grunn av stiftkonus og krone.    3. Infeksjon under tann og rotende fjernes ved hjelp av operasjon.    4.Tilheling av infeksjon under tann

Mer om rotspissamputasjon

Ved en rotspissamputasjon fjernes infeksjonen som foreligger rundt rotenden av tannen. Dette gjennomføres ved en operasjon slik at det er mulig å få tilgang til rotspissen.

Infeksjonen, sammen en del av rotspissen, fjernes og en forseglende fylling legges inn mot rotfyllingen.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til rotspissamputasjon. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Før enhver behandling må vi begynne med en undersøkelse og kartlegging av forholdene. Tannens form og anatomi rundt tannen undersøkes. Forventede utfordringer vurderes og inngrepet planlegges.

Området rundt tannen bedøves og en åpning til tannens rotspiss skapes. En liten bit av rotspissen fjernes sammen med infeksjonen i kjevebenet. Deretter fjernes litt av rotfyllingen nederst ved tannens rotkanal og en fylling legges i området. Området rengjøres og tilgang til tannen lukkes slik at tilheling kan påbegynne.

Da en rotspissamputasjon innebærer en operasjon for bedre tilgang til tannens rotspiss vil dette være svært vondt om ikke bedøvelse benyttes. Ved bruk av bedøvelse vil en slik behandling kunne utføres smertefritt.

Det er av stor betydning for oss at våre kunder ikke opplever noen smerter underveis i behandlingen. Derfor har vi investert store mengder tid og penger i rutiner og tannlegeutstyr for å oppnå dette. I dag tilbyr vi flere teknikker og metoder for å kunne levere bedøvelse smertefritt, slik som Vibraject og Quicksleeper 5.

En rotspissamputasjon vil ta noe tid ettersom behandlingen innebærer å skaffe en åpning av området som skal behandles og senere lukke området for tilheling. Det er ikke uvanlig å forvente et tidsbruk på 60-90 minutter.

Ettersom rotspissamputasjon er en behandling av en infeksjon både i rotspissen og i kjevebenet dekkes denne behandlingen av Helfo (tidligere NAV / Trygd). Siden vi har avtale om et direkte oppgjør med Helfo vil kunden bare betale en egenandel. Prisen for en rotspissamputasjon vil variere ut i fra hvilken tann og hvilken rotspiss infeksjonen ligger ved. For pris vil det være enklere å ta kontakt.

Hvis en rotspissamputasjon ikke utføres vil infeksjonen få bli i rotkanalen og kjevebenet. Om denne ikke behandles er det en fare for at infeksjonen får utvikle seg og spre seg i kjevebenet. Her kan bakteriene skape en sjelden infeksjon som kan være alvorlig og vanskelig å behandle.

Det er ingen gode alternativer til en rotspissamputasjon. Et alternativ vil være å fjerne hindringen til rotkanalen, slik som en stiftkonus. Deretter vil en revisjonsbehandling måtte foretas og til slutt en oppbygging av tann på nytt. Dette er en tungvint og kostbar alternativ, i tillegg til tidstagende løsning.

Et annet alternativ vil være en tannuttrekking. Dersom tannen er synlig i smilet vil det kunne være behov for en kunstig tann som erstatning. Eksempel på slike erstatninger er tannimplantat eller bro.

Etter en rotspissamputasjon forekommer tilhelingen. Om ikke noen ny skade eller infeksjon forekommer er det ingen behov for videre behandling.

Tannen observeres og kontrolleres regelmessig for å sikre optimal tilheling.

Rotspissamputasjon har dårligere prognose enn revisjonsbehandling. Om det er mulig å utføre en revisjonsbehandling er dette førstevalget.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn