Skip to content

Besøksadresse

Sønsterudveien 32 - Kolbotn

Telefon / akuttvakt

401 22 222

Åpningstider

Se våre åpningstider her.

ROTFYLLING

Enkelte ganger vil en tann bli skadet i så stor grad at også tannerven tar skade. Dette kan for eksempel skje ved karies (tannråte/hull), fraktur eller slitasjeskader. I disse tilfellene vil bakterier finne vei inn til den indre delen av tannen der pulpa (tannerven) ligger. For at tannen skal kunne bevares, og for at bakterier ikke sprer seg inn til kjevebenet, vil tannen måtte rotfylles.Etter rotfyllingen vil tannen måtte oppbygges med en fylling, krone eller stiftkonus.

Rotfylling

Mer om rotfylling

En rotfylling er en fylling som legges i hulrommet i tannen der nervevevet ligger. Den øvre delen av dette hulrommet kalles pulpa og den nedre delen av dette hulrommet, som ligger i rotdelen, kalles en rotkanal.

Hvis tannerven får en infeksjon, som for eksempel pulpitt, må denne behandles. Behandlingen, som heter rotfylling, går ut på å rense pulpa og rotkanalen og tette dette hulrommet med et fyllingsmateriale.

Noen ganger vil en rotfylling, av forskjellige årsaker, bli reinfisert med bakterier og en ny infeksjon gjenoppstår. I slike tilfeller vil rotfyllingen måtte omgjøres. Denne behandlingen kalles revisjonsbehandling og omtales nedenfor.

Hvis en rotfylling må omgjøres, men tilgangen til rotkanalen er blokkert, må det utføres en rotspissamputasjon. Dette vil gjelde for eksempel der en oppbygging av tann er utført med en stiftkonus.

Varianter av rotfylling

Vanlig rotfylling

Hvis tannnerven blir infisert av bakterier, som for eksempel ved diagnosen Pulpitt, må denne behandles. Behandlingen vil være en vanlig rotfylling, som går ut på å fjerne bakterier ved å rense pulpa- og rotkanalen. Deretter tettes rotkanalen med et egnet fyllingsmateriale, for så å forsegles på toppen med egnet materiale.
Les mer om vanlig rotfylling.

Revisjonsbehandling

Noen ganger vil en rotfylling, av forskjellige årsaker, bli reinfisert med bakterier og en ny infeksjon vil da gjenoppstå. I slike tilfeller vil rotfyllingen måtte omgjøres. Denne behandlingen kalles revisjonsbehandling.
Les mer om revisjonsbehandling.

Rotspissamputasjon

Dersom en rotfylling må omgjøres, men tilgangen til rotkanalen er blokkert, må det utføres en rotspissamputasjon. Dette vil gjelde for eksempel der en oppbygging av tann er utført med en stiftkonus.
Les mer om rotspissamputasjon.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn