Skip to content

FASETT

Noen ganger vil en tann kunne ta skade grunnet forskjellige årsaker, blant annet karies (hull/tannråte) fraktur eller slitasje. I de tilfeller en slik skade forekommer på framsiden av tannen, og tannen er ikke gjennomgående skadet, kan en fasett benyttes til å bygge opp tannen. Oftest benyttes fasetter til estetisk og kosmetisk behandling av fortennene.

fasett
1. Misfarget rad av fronttenner.     2. Tenner justeres for fasetter.     3. Fasetter limt på tennene

Mer om fasett

En fasett, også kjent som laminat, benyttes til en oppbygging av tann i de tilfeller der det er en liten tannskade på framsiden av tannen eller som en del av en estetisk / kosmetisk tannbehandling. En laminat er et tynt sjikt av et keram-

eller plastmateriale som legges på framsiden av tannen, akkurat som et kunstig negl.

Tannen justeres først, slik som ved en krone, og deretter limes fasetten mot denne delen av tannen.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til fasett. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

I motsetning til fyllinger, kan ikke tannen bygges opp med en keramisk fasett på et besøk.

For å sikre riktig valg av behandlingsalternativer utføres en undersøkelse og kartlegging av forholdene først. Fasettmateriale og utforming avgjøres ved dette stadiet, for å sikre et produkt som er skreddersydd og tilpasset forholdene. Bare slik kan vi forvente et vellykket resultat hver gang.

Etter at tannen har fått bedøvelse, rengjøres og klargjøres tannen først om nødvendig. Deretter slipes og justeres tannen til en størrelse og fasong nødvendig i henhold til hva slags fasett og materiale som er planlagt. Etter dette tas et avtrykk av tannen, som sendes videre til en tannteknikker.

En Tannteknikker vil bruke omtrent 2 uker på å klargjøre fasetten. I mellomtiden vil en midlertidig fasett plasseres over tannen. Når fasetten er klar avtales en ny time der fasetten limes på tannen. Til slutt justeres og poleres den slik at den passer i bruk når man biter tennene sammen.

Å justere en tann til en fasett gir sjelden noen store smerter, men noen små prosedyrer rundt denne behandlingen kan likevel oppfattes ubehagelig og til og med vondt. Derfor velger vi å legge en bedøvelse uansett.

Over årene har vi investert store mengder tid og penger på kunnskapsutvikling, rutiner og utstyr for å kunne tilby en smertefri behandling. I dag tilbyr vi flere teknikker og metoder for å kunne levere bedøvelse smertefritt, slik som Vibraject og Quicksleeper 5.

En tar omtrent like lang tid å lage som en krone. Derimot er det sjeldent noen som ønsker bare å lage en fasett da det vil med tiden oppstå en fare for at denne skiller seg ut fra resterende tannsettet. De fleste velger å lage 4 – 6 fasetter.

En fasett koster like mye som en krone. For priser anbefaler vi å se på vår prisliste.
Fasetter som benyttes der det er store krav til estetikk, høyestetiske fasetter, koster mer enn vanlige fasetter. Dette skyldes økt tidsbruk hos både tannlegen og tannteknikker.

Etter at fasetten(e) er limt på er det ingen behov for ytterligere behandling så lenge ingen ny tannskade oppstår.

I noen tilfeller kan det være ønskelig å lage en bittskinne hvis det er store belastninger som kan ødelegge fasettene på nattestid

Alternativ til kronebehandling kan være å fremstille en midlertidig krone i påvente av permanent krone. Dette er et godt alternativ der tannen trenger beskyttelse mot ytterligere tannskade, men der det kan være usikkerhet rundt tannens helse eller der det er vanskelig med økonomi.

Fyllinger kan også være et alternativ til en krone. I slike tilfeller er det derimot vanskelig å angi hvor lenge en slik fylling vil vare og ingen garanti vil kunne tilbys mot varighet.

Innenfor krone finnes det i dag mange materialer. Nedenfor utdypes noen av de vanligste materialene. Det er ikke uvanlig å kunne kombinere enkelte materialer for å forbedre egenskapene ved en krone.

Keramkroner
Det finnes flere kerammaterialer i dag og her skriver vi litt om de to vanligste materialene innenfor denne kategorien, kalt E-max og Zirkonia kroner.

E-max, også kjent som Lithium Disilicate, er et materiale som kom på markedet litt over 10 år siden. E-max har samme fordel som fyllinger, ved at mindre friskt tannvev behøves å fjerne for til fordel for kronen. E-max kroner er som fyllinger også sårbar for fuktighet ved liming, men til gjengjeld er bindingen til tann sterkere enn ved de andre alternative materialene.

Zirkonia er et materiale som kom på markedet ca. 15-20 år siden. Zirkonia kroner krever mer plass og derfor vil mer tannvev måtte fjernes. Fordelen med Zirkonia kroner er dens estetikk og vevsvennlighet. Den siste egenskapen er til fordel om kronen skal ligge innunder tannkjøttet.

Metallkeramkroner
Metallkeramkroner er blant de mest klassiske kronevariantene. Denne type krone er satt sammen av to materialer, en underliggende metallkjerne dekket med et overliggende kerammateriale. Estetisk kan dette materialet være krevende og det stilles større krav både til tannlege og tannteknikker for å kunne levere et estetisk godt arbeid med dette materialet.

I dag benyttes metallkeramkroner lite. De tilfeller dette materialet kan ha større fordel er der det kan være ønskelig med et noe mer fleksibilitet materiale ettersom metallet er ofte litt mer elastisk og fleksibel enn de andre materialene. Dette kan være for eksempel ved slitasjeskader som tanngnissing / tannskjæring.

Metallkroner / gullkroner
Dette er kroner som er laget av en metallsammensetning uten noe keram over. Disse er derfor ikke tannfarget av utseende. Disse kronene vil ha fordel av at de trenger lite plass og derfor er det lite av tannvevet som vil måtte fjernes. Gull som materiale er dessuten veldig vevsvennlig.

Fasetter blir nesten regelrett bare brukt til estetisk tannbehandling. Om det ikke er ønskelig med en fasett finnes andre mindre estetiske alternativer. Om det foreligger en tannskade er det viktig at denne behandles uansett.

Hvis en tannskade fortsetter ubehandlet kan dette føre til at bakterier kommer omsider inn i tannerven og skaper en infeksjon med behov for rotfylling. Dette vil også kunne forekomme om en tannskade er rengjort men ikke fulgt opp med oppbygging av tann.

Alternativer til fasetter vil ligge i materialvalget. Nedenfor utdyper vi noen av de forskjellige materialene.

Keram fasetter
Dette er de fineste og mest estetiske fasetter. Ved estetisk tannbehandling med høyestetisk fasett bruker vi hovedsakelig keramfasetter av kategorien brennkeram eller e-max.

Brennkeram
Brennkeram er bygget opp av feldspatporselen og er det mest estetiske valget. Disse fasettene er tynne men med utrolig god naturtro glans og farge.

E-max
E-max, også kjent som Lithium Disilicate, er et sterkere alternativ til brennkeram men ikke like estetiske. Dette materialet er derimot sterkere enn brennkeram.

Kompositt fasetter
I de siste årene har enkelte leverandører begynt å levere ferdig laget komposittfasetter av plast. Disse er et rimeligere alternativ til keram fasetter men estetikk og passform er ikke like bra.

Tannfargete fyllingsmaterialer
Det er også mulig å legge en fylling på framsiden av en tann med samme form som en fasett. Disse vil derimot mangle en god naturtro glans og farge og som komposittfasetter er de ikke å foretrekke.

En fasett er svakere enn en krone men med riktig teknikk og god kvalitet er den fortsatt meget sterk når den limes til en tann. Styrken kan sammenliknes mot fliser, som får en veldig styrke når de er limt til et underlag.

På Kolbotntannlegene har vi utviklet gode rutiner for å gi deg de beste fasettene. Reflektert valg av fasong og materiale i lag med nøyaktig reduksjon og avtrykk sikrer vi et godt grunnlag for at vår samarbeidende tannteknikker kan fremstille en fasett av ypperst kvalitet og estetikk. Med riktig bruk og vedlikehold holder arbeidet i lang tid.

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn