tannimplantat
Under noen omstendigheter vil det ikke la seg gjøre å reparere en tannskade. I slike tilfeller vil tannen måtte fjernes. Om tannen som ble fjernet anses å være viktig for funksjon eller estetikk, kan det være ønskelig å finne en kunstig tann å erstatte den tapte tannen med. Det finnes flere alternativer å velge mellom i dag, blant annet bro, implantat og protese. Et implantat er den løsningen som likner mest på egen tann.

1. Normale tenner. 2. Manglende tann. 3. Implantat kjevedel i tannluke. 4. Implantat tyggedel montert
Mer om tannimplantat
Et tannimplantat er en kunstig erstatning som er består av to deler – en kjevedel og en tyggedel. Kjevedelen kalles fikstur på fagspråk, og tyggedelen kalles protetisk toppkonstruksjon på fagspråk.
Kjevedelen ser ut som en skrue med en butt ende i fasongen. Denne delen settes inn i kjevebenet. Senere lages en egnet tyggedel som settes på kjevedelen slik at en disse sammen danner en kunstig tann.
Et tannimplantat er det behandlingsalternativet som likner mest på den naturlige tann, både i oppbygging og funksjon.
Et tannimplantat får ikke karies men er kan ta skade ved tanngnissing og tannkjøttssykdommer.
Vanlige spørsmål
Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til tannimplantat. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.
Før enhver behandling må vi begynne med en undersøkelse og kartlegging av forholdene rundt området der det er planlagt å sette inn implantatet, slik at vi kan vurdere hvor vanskelig det forventes at behandlingen blir. Vi vurderer også om det kan forekomme noen komplikasjoner.
Når disse forholdene er kartlagt kan bedøvelse settes i området der det er tenkt å plassere implantat kjevedelen. Tilgang til kjevebenet skaffes ved en operasjon, og kjevedelen av implantatet plasseres i kjevebenet. Området lukkes slik at tilheling kan begynne.
Når kjevedelen til implantatet har fått grodd seg i kjevebenet, ca. 3 måneder etter plassering, kan tyggedelen lages. Tyggedelen kan ha forskjellig fasong avhengig av hvor mange tenner den skal erstatte og hvor mange implantat kjevedeler denne hviler på. Eksempler på slike løsninger er implantatkrone, implantatbro og implantatprotese. Disse likner på de klassiske produktene krone, bro og protese bortsett fra at de bruker implantat kjevedelen som forankring.
Kjevedelen settes inn i kjevebenet ved en operasjon, og på grunn av dette vil det være nødvendig å bruke bedøvelse for å unngå smerter.
Det er av stor betydning for oss at våre kunder ikke opplever noen smerter underveis i behandlingen. Derfor har vi investert store mengder tid og penger i rutiner og tannlegeutstyr for å oppnå dette. I dag tilbyr vi flere teknikker og metoder for å kunne levere bedøvelse smertefritt, slik som Vibraject og Quicksleeper 5.
En implantatbehandling tar lang tid. Etter en tannuttrekking må området tilheles i ca. 2 måneder før kjevedelen kan settes inn i kjevebenet. Etter operasjonen må området tilheles igjen i 3 måneder eller mer før tyggedelen kan lages. I de fleste tilfeller vil en implantatbehandling totalt ca. 6 måneder.
Kostnaden ved et implantat vil variere ut i fra vanskelighetsgraden ved operasjon til kjevedelen, samt hva slags tyggedel som lages. Priser vil begynne fra ca. 25.000kr for en tann. Ved flere tenner blir prisen som regel rimeligere.
Det vil som regel være noen alternativer til tannimplantat men dette vil avhenge av flere faktorer. Mulige alternative behandlinger vil kunne være bro, protese eller regulering.
Et tannimplantat er avhengig av god mengde kjeveben for å kunne sette kjevedelen inn i. Hvis dette ikke er tilfelle vil andre alternativer være bedre egnet.
Etter at et implantat kjevedel er plassert og tyggedel fremstilt er det ingen behov for videre behandling om ikke en skade oppstår.
Tannimplantatet kontrolleres regelmessig ved årlig undersøkelse.
Tannimplantater har god prognose dersom de plasseres under forhold som tilsier dette. Visse forhold vil tilsi at implantater ikke er et godt alternativ.
Fordeler
- Behandlingsalternativ som likner mest på tann i bruk og stell
- Selvstendig løsning som ikke er avhengig av andre tenner til forankring
- Utskiftbare deler gjør endringer eller vedlikehold enklere
- Ingen påvirkning av bakterier som danner hull
- Fastsittende løsning
Ulemper
- Kostbart behandlingsalternativ
- Tidskrevende behandling
- Begrenset bruksevne ved krevende estetiske forhold
- Følsom for tannkjøttssykdommer
- Avhengig av gode benforhold
Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!
Tanja Hoff
Kontakt oss
Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222
E-post:
Send epost
Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222
Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.