Skip to content

protese

En protese er en kunstig erstatning for en eller flere tapte tenner. Det kan brukes ulike materialer i fremstillingen av en protese, litt avhengig av hva slags protese som skal fremstilles. Protetisk behandling behandler ikke sykdommer, men en følgetilstand av sykdommer, skader eller et traume.

Protese

1. Normale tenner.     2. Overkjeve med 6 manglende tenner.     3. Behandling der seks manglende tenner blir erstattet av en delprotese.     4. Ferdig behandlet.

Mer om protese

En protese er kjent på folkemunn som et gebiss. Det finnes hovedsakelig to typer proteser – delprotese og helprotese.

En delprotese kan erstatte en eller flere tenner og er tenkt å brukes sammen med eksisterende tenner. En delprotese vil benytte de eksisterende tennene til å få feste slik at den sitter nokså greit. En delprotese kan være laget av forskjellige materialer.

En helprotese er tenkt å erstatte alle tennene i en kjevedel. En helprotese er en plate laget av plast med plasttenner festet til. En helprotese bruker spyttet til å danne vakuum mellom protese og gommen slik at den fester seg.

Vanlige spørsmål

Her svarer vi på alle de vanligste spørsmålene kunder har i tilknytning til protese. Har du ytterligere spørsmål er du velkommen til å ta direkte kontakt med oss via e-post eller telefon.

Før en brobehandling kan begynne må vi begynne med en undersøkelse og kartlegging av forholdene i området der det er planlagt å sette en bro. Her vurderer vi estetiske forhold, bittforhold, gjenstående mengde tenner og kvaliteten av disse. På bakgrunn av denne informasjonen avgjøres det hvilken design protesen bør få og hva som kan benyttes til å feste protesen bedre.

Ved en delprotese planlegges utforming av delprotesen slik at optimal feste mot eksisterende tenner oppnås. Deretter tilrettelegges enkelte tenner for å kunne feste delprotesen. Et avtrykk blir tatt av tennene og sendes til en tannteknikker for produksjon av delprotesen. Når delprotesen er ferdig kan denne utleveres til kunden.

Ved en helprotese tas et avtrykk av tennene i overkjeven og underkjeven. Disse avtrykkene sendes til en tannteknikker for produksjon av en eller begge helproteser. Når de er klare og levert tilbake til oss kan de leveres ut til kunden.

En protesebehandling gjør ikke vondt da eksisterende tenner behandles ikke på noen vis.

Ved enkle tilfeller kan en protese fremstilles 2 – 3 uker etter at behandlingen igangsettes. Ved kompliserte tilfeller kan en protesebehandling ta lengere tid.

Pris for en delprotese er ca. 10.000kr og for en helprotese 12.000kr.

Alternativer til en delprotese vil være en eller flere implantater eller bro(er). Noen ganger vil en kombinasjon av disse to løsningene kunne være et alternativ.

Ved en helprotese kan alternativet være flere implantat kjevedeler der en implantatprotese eller en implantatbro festes til.

Etter utlevering en protese må små justeringer utføres for at bruken skal bli behagelig. Slik det er med nye sko må protesene gå seg til noe og deretter justerer tannlegen protesene i områder de belaster. Til slutt får man en behagelig protese å kunne bruke.

Ved bruk over tid vil kjevebenet krympe og det vil være nødvendig å justere protesen slik at protesen følger kjevebensendringen. Dette kalles å fore protesen.

Prognosen ved protesebehandlinger er god. Det er viktig å opprettholde en god munnhygiene ved bruk tannpleieprodukter. Det kan også være behov for forebyggende tannbehandling.

Ved en delprotese må omgjøring forventes om det skjer endringer ved tennene protesen bruker til feste.

Fordeler

  • Rask behandling
  • Rimelig alternativ
  • Enklere reparasjoner

Ulemper

  • Løs løsning
  • Krever regelmessig foring av protesen på grunn av konstant krymping av kjeveben
  • Krever omstilling av tale og spisevaner

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn