Informasjon om Koronavirus
Som tannklinikk ønsker vi å legge opp til beste mulige forhold for å unngå smittespredning på klinikken, både pasienter imellom, og mellom pasienter og helsepersonell.
Send oss gjerne en epost dersom du har spørsmål du ikke finner svar på her på nettsidene våre.
Informasjon vedrørende korona-situasjonen
Vi på Kolbotn Tannklinikk holder oss fortløpende oppdatert på Helsedirektoratets regulering og vi er ikke omfattet av nedstengningen som følge av situasjonen med mutert virus i Nordre Follo og nabokommunene.
Vi har gjort en vurdering, og i tillegg til å følge myndighetenes bestemmelser og anbefalinger, har vi innført en rekke nye tiltak for å forhindre smitte ved vår klinikk. Det er viktig at du som pasient hos oss skal føle deg trygg, samt at vi passer godt på våre ansatte.
Gode rutiner hos tannlegene viser seg å ha god effekt når man ser på FHI sin undersøkelse om smitte blant yrkesgrupper med hyppig kontakt med andre mennesker. En studie publisert i november 2020 viser at det tydelig har vært mer Covid-19 i enkelte yrkesgrupper enn andre. Nederst på listen viser studiet at tannleger, i andre periode av undersøkelsen, holder en lav andel av smittede og er av liten risiko.

Tannleger er plassert helt nederst med svært lav smitterisiko, og vi har innført svært gode rutiner for å sikre både kunder og ansatte. Les om studiet på sidene til FHI.
Generell og aktuell informasjon om koronaviruset
Ikke oppsøk klinikken hvis du er i risikogruppen, i isolasjon/karantene, har symptomer (luftveissymptomer som hoste, pustebesvær eller feber), har fått påvist smitte/sykdom eller vært i kontakt med noen med mistenkt smitte/sykdom de siste 14 dager. Ta kontakt slik at vi heller kan finne en ny time.
Vi anbefaler våre pasienter å unngå nødvendig tid på venteværelset og unngå unødvendig bruk av felles toalettanlegg.
Klinikken har iverksatt en rekke smittevernstiltak i tillegg til våre ordinære og omfattende hygienetiltak.
Slik sikrer pasienter og klinikk seg mot smittespredning
Tilhører du noen av disse fire risikogruppene vennligst kontakt oss pr. telefon før avtalt time:
- Du har vært i utlandet de siste 14 dagene.
- Du har vært i kontakt med noen med mistenkt smitte med det nye koronaviruset de siste 14 dagene.
- Du får luftveis-symptomer som hoste, pustebesvær eller feber etter å har vært i ett område med pågående smittespredning de siste 14 dagene.
- Du får luftveis-symptomer som hoste, pustebesvær eller feber og har vært i kontakt med noen med mistenkt smitte med det nye koronaviruset de siste 14 dagene.
I disse tilfellene kan det være nødvendig å utsette tannbehandlingen i 14 dager eller til smitte er avkreftet.
Dersom du ikke tilhører noen av disse gruppene men har milde til moderate luftveissymptomer og kan gjennomføre behandlingen, er du velkommen som vanlig.
Smittevernstiltak
I tillegg til våre ordinære og omfattende tiltak mot smittevern har klinikken iverksatt ytterligere tiltak for å hindre smittespredning.
- Desinfeksjon av utsatte overflater i trappeoppgang, venterom og toalettanlegg (dørhåndttak, trappegelender, venteromsstoler). Utføres to ganger daglig.
- Ommøblering av venteværelse for økt sikkerhet
- Berøringsfri antibac dispenser til kundebruk ved klinikkinngang.
- Munnskyll med 1% H2O2 løsning i 1 min før hver konsultasjon/behandlin.
- Desinfeksjon av hansker før behandling igangsettes
- Ved aerosoldannende behandling (borring o.l.) benyttes antiseptiske skyllemiddel fremfor vann (Curasept ADS 205 CHX 0.05).
- Ved aerosoldannende behandling (borring o.l.) byttes klinikktøy mellom hver pasient.
- Ved aerosoldannende behandling (borring o.l.) byttes behandlingsrom mellom hver pasient.
- Desinfeksjon av utsatte overflater på klinikken (dørhåndtak, kortterminal, jakkeknagg, beskyttelsesbriller, resepsjonstastatur og mus). Utføres etter hver pasient.
- Berøringsfri antibac dispenser til kundebruk ved klinikkutgang.
- Daglig gulvvask.
Inkubasjonstid
Inkubasjonstid (tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer) er i følge WHO anslått til å være 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.
Symptomer og sykdom
Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa. Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon.
Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen.
Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.
Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen.
For mer informasjon, besøk folkehelseinstituttet på www.fhi.no. Du finner også en løpende oppdatert informasjonsside hos helsenorge.

Smittemåte
Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:
Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre som igjen via hendene bringer det i kontakt med slimhinner i øyne, nese eller munn.
Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.
Personlige smittevernstiltak
Personer som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport, og unngå andre steder der man lett kommer nær andre.
Vi anbefaler at personer som har vært i områder med vedvarende spredning i de siste 14 dagene, ikke besøker helseinstitusjoner dersom det ikke er helt nødvendig. Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.
Hvis du har kommet hjem fra et område med vedvarende smittespredning i løpet av de siste 14 dagene, og du får symptomer på luftveisinfeksjon (feber, hoste, brystsmerter eller pustevansker), ber vi deg straks holde deg innendørs og unngå nærkontakt med andre mennesker samt ringe fastlegen, eventuelt legevakta (116 117) og fortelle om din reise og dine symptomer.
Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!
Tanja Hoff
Kontakt oss
Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222
E-post:
Send epost
Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222
Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.