Skip to content

pasienthistorier

31 år siden siste tannlegebesøk

Hadde det ikke vært for en reklamekampanje, en epost fra en tannlege som ville vite mer, og et møte i Oslo, så hadde jeg kanskje fremdeles ikke besøkt en tannlege.

Jeg hadde sendt ut en stor reklamekampanje til bedrifter over hele landet. Blant henvendelsene som kom etter utsendelsen, fikk jeg en epost fra en tannlege som ville vite mer om de digitale tjenestene jeg tilbyr.

Kort tid senere satt vi ansikt til ansikt i et møte der vi diskuterte nye nettsider, markedsføring i digitale kanaler og synlighet i google-søk for klinikken på Kolbotn.
 
Litt senere ringte Jasdeep meg. Han hadde tenkt på situasjonen min som han selvfølgelig fikk høre i vært første møte. Han synes jeg burde la ham se på tennene mine. 31 år er veldig lenge, sa han, og fulgte opp med å invitere meg til en undersøkelse.
 

For 31 år siden var det 9 år siden sist

I årene som hadde gått hadde jeg ikke ofret mye tanke på tennene. De var liksom bare der, aldri noe problemer. Likevel visste jeg innerst inne at det var klokt å undersøke. Nå når det først var blitt et tema raste tusen tanker gjennom hodet mitt. Nå tenkte jeg plutselig på tannlege hele tiden. Minner fra den fæle tannhelsetjenesten på barneskolen dukket opp. Jeg kunne til og med huske lukten. Og den enda verre opplevelsen jeg hadde på et obligatorisk tannlegebesøk mens jeg gikk på befalsskolen i Sjørforsvaret. Den gang var det 9 år siden siste tannlegebesøk. Null hull husker husker jeg, men det var en veldig ubehagelig opplevelse.
 

Det var ikke fornuften som omsider drev meg til å si ja. Har liksom glemt det, blir gjennomskuet. Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke lenger kunne komme på noen i mitt hode, rasjonelle grunner til å ikke la meg bli undersøkt. Jeg følte meg tvunget, og fremfor å vise for verden at jeg hadde tannlegeskrekk, sa jeg til slutt ja. Se men ikke røre, sa jeg så tydelig jeg kunne vel vitende om at nok ikke ble akkurat slik.

Jeg bodde på det tidspunktet i Drammen. Klinikken ligger i Kolbotn. En fin kjøretur der jeg hadde rikelig med tid til å gjennomleve gamle tannlegeminner, fremkalle den fæle tannlegelukten, og ubehaget når tannlegen pirker seg vei mellom tennene. Magen var urolig, kroppen var i ulage, nervene var aktivert.

Det var med svært blandede følelser jeg satt i bilen på vei til en tannlege for første gang på 31 år. Bilder fra tannlegebesøk i barne- og ungdomstiden strømmet på. Jeg kunne til og med «kjenne» lukten fra tannlegen vi brukte på barneskolen, så sterke var minnene. Nå hadde jeg altså lagt hodet på blokka, stått opp etter en søvnløs natt, og satt meg i bilen med en litt uvirkelig følelse.

Ventetiden er jo en opplevelse i seg selv. Å høre andre bli utsatt for torturen jeg selv snart skal møte. Bra opplading tenkte jeg. Heldigvis var alt i rute. Det kalles en stol, men det føltes som om jeg lå rett ut. Det første jeg la merke til var lukten. Jeg var forberedt på den ubehagelige og umiskjennelige tannlegelukten, men den glimret med sitt fravær. I stedet var rommet fylt med en frisk og aromatisk duft. Nesten som på et spa.
 

Dager med uro – over på minutter

Stolen var faktisk ganske behagelig husker jeg. Egentlig ble all uro borte i det jeg hadde lagt meg i stolen og Jasdeep forklarte hva han skulle gjøre og hvordan. Jeg gapte, han kikket og pirket, tok et røngtenbilde, og fant ett hull som han mente jeg burde komme tilbake for å få fikset. Så avsluttet han med puss av tannsten. Det bråkte litt og det vibrerte i tenner og kjeve, men foregikk uten at jeg følte det minste ubehag.
 
Voila, jeg var ferdig. Det gikk raskt. Dager og timer med å grue seg. Over på en drøy halvtime. Det hadde samlet seg litt tannsten i løpet av 31 år sa han.
 

Et komplisert hull

Et par uker senere var jeg tilbake for å få fikset et komplisert hull. Det lå på baksiden av en jeksel, og krevde at Jasdeep borret gjennom toppen av tannen for å komme ned til hullet. Komplisert sa han. Jeg kan egentlig ikke forklare hvor roen min kom fra. Jeg følte at jeg var i kyndige hender og tenkte ikke så mye på det jeg skulle gjennom.
 
Det vibrerer og durer, men det var verken vondt eller direkte ubehagelig. Neste gang (om 31 år), skal jeg ha med meg hodetelefoner og lytte til musikk.
 
 

Strålende fornøyd med Kolbotn Tannklinikk! Ambefales på det sterkeste! Jeg er egentlig ganske redd for tannlegen, men dette er utrolig flinke folk som tar utrolig godt vare på deg. Effektive, blide og veldig imøtekommende. Forklarer godt under veis. Kjenner nesten ikke at bedøvelse settes, helt magisk! Har ambefalt Kolbotn tannklinikk til alle venner og kjente!

Tanja Hoff

Kontakt oss

Tannlege på Kolbotn
Timebestilling telefon:
401 22 222

E-post:
Send epost

Tannlegevakt på Kolbotn:
401 22 222

Besøksadresse:
Sønsterudveien 32, 1412 Sofiemyr.

© Alle rettigheter: Kolbotntannklinikk – tannlege på Kolbotn